Dit event is al begonnen/geweest.
Kunst & Cultuur

Pieta tentoonstelling

Pieta tentoonstelling

Organisator: Margreet
Heilig Landstichting
11.00 - 15.00
Uitgelicht

Deelnemers 3 / 6

Plaats:
Heilig Landstichting - Gelderland
Deelnemers:
Min. 3 - max. 6

Deelnemers 3 / 6

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 14,00
Uitleg kosten:
Entree Museumpark. MJK is geldig, dan gratis entree!
 

Omschrijving

Deze tentoonstelling is in Museumpark Orientalis en nog tot 4 juni te bezichtigen.
We bekijken de tentoonstelling maar zeker ook de rest van het park.
In de Romeinse straat is de herberg. Daar kunnen we terecht voor een kop koffie of lunch.

Piëta (Italiaans: pietà, dat 'compassie' of 'piëteit' betekent) is in de kunst de benaming voor een afbeelding of uitbeelding van de dode Christus vergezeld door Maria of engelen.
Weinig ervaringen zijn tegelijkertijd zo universeel en persoonlijk als het rouwproces. Vaak denken we bij rouw aan het verliezen van een geliefde door overlijden. Maar rouw is ook het proces na het verlies van iets dat je dierbaar is. De wijze waarop dit gebeurt, verschilt van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Wat zeker is, is dat iedereen er op een gegeven moment mee te maken krijgt.  
Elke cultuur en religie kent unieke rouwrituelen. Veel mensen vinden zingeving en steun binnen geloofstradities of andere vormen van levensbeschouwing. Maar ook muziek of beeldende kunst kunnen deze rol vervullen. Via verbeeldingskracht proberen kunstenaars grip te krijgen op de wereld om ons heen.  
In het beeld van de Piëta ontmoeten rouw, geloofstraditie en beeldende kunst elkaar. Piëta is de benaming voor schilderingen of sculpturen van Maria met de dode Jezus in haar armen. Al honderden jaren putten kunstenaars inspiratie uit deze uitbeelding van ondragelijk verdriet. Deze inspiratie verwerken ze binnen veel verschillende stijlen en materialen. Wat opvalt, is dat binnen al die diversiteit één ding onveranderd blijft. Compassie, verlies en troost, leven en dood zijn keer op keer het uitgangspunt.  
En niet alleen in het verleden. In deze tentoonstelling laten kunstenaars met hun ‘moderne’ piëta’s zien dat dit onderwerp ook vandaag de dag nog actueel is. Zij nemen een zeer persoonlijke ervaring als uitgangspunt en creëren daarmee een universele beleving in video(installatie) en schilderijen.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag