Romeins rivierschip en rondleiding museum Hoge Woerd

Romeins rivierschip en rondleiding museum Hoge Woerd

Utrecht
13.45 - 16.00
Uitgelicht

Deelnemers 3 / 10 (min. 4)

Plaats:
Utrecht - Utrecht
Deelnemers:
Min. 4 - max. 10

Deelnemers 3 / 10 (min. 4)

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 4,00
Uitleg kosten:
Kosten rondleiding. Museum gratis.
 

Adresgegevens

Website:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Deelnemers 3 / 10

Minimaal 4

Omschrijving

Bezoek museum Hoge Woerd met romeins rivierschip

We bezoeken het museum met een rondleiding. Het museum is gratis, de rondleiding kost 4,--. Boek na aanmelden meteen je ticket voor de rondleiding, die is snel vol.

We gaan dan eerst met de rondleiding door het museum, daarna kunnen we op eigen houtje nog de rest van de collectie bekijken.

Eindtijd is indicatie. Na bezoek eventueel nog ergens koffietje drinken.

Hét archeologiemuseum van Utrecht is gehuisvest in Castellum Hoge Woerd. Bewonder hier het 2000 jaar oude Romeinse schip met zijn complete inventaris, beklim de muren van het imposante fort en reis door de geschiedenis van mens en landschap. Een uniek en interactief museum voor jong en oud, bovenop UNESCO-werelderfgoed.

In 1997 werd in een uithoek van een van de eerste wijken van Leidsche Rijn op één dag de hele infrastructuur van de Romeinse grens (limes) gevonden: de grensweg, de rivier en hét kroonjuweel van Museum Hoge Woerd: het schip De Meern 1. Deze vondst markeerde de start van omvangrijk archeologisch onderzoek, het grootste in zijn soort ooit in Nederland gedaan.

De Meern 1 is het meest compleet bewaarde Romeinse rivierschip dat in Noordwest-Europa is gevonden. Anders dan de meeste vergelijkbare vaartuigen die we uit de Romeinse tijd kennen, werd dit schip niet kaal gesloopt en afgedankt: het ging juist in vol bedrijf ten onder. Dit gebeurde rond het jaar 190 in een kronkelige zijtak van de Rijn, mogelijk als gevolg van een navigeerfout. Hierdoor bleef een groot deel van de scheepsinventaris en persoonlijke eigendommen van de schipper bewaard in de kajuit, waaronder een unieke collectie gereedschappen.
 •     15 June om 07:32 Zuid-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     09 June om 00:02 Utrecht
  heeft zich aangemeld.
 •     05 June om 09:28 Utrecht
  heeft zich aangemeld.
 •     20 May om 16:09 Utrecht
  heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag