Dit event is al begonnen/geweest.
Kunst & Cultuur

Rondje Bevrijding Breda

Rondje Bevrijding Breda

Organisator: Jason
2e organisator: Karin26
Breda
14.00 - 16.00

Deelnemers 8 / 8

Plaats:
Breda - Noord-Brabant
Deelnemers:
Min. 2 - max. 8

Deelnemers 8 / 8

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Op 29 oktober was het 76 jaar geleden dat voor Breda een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Voor een stad met kengetal 076 een memorabel jubileum. Vanwege de coronamaatregelen is er geen publieke herdenking. Daarom maken we zelf een route zodat je zelf de plekken in het Bredase centrum kunt bezoeken die herinneren aan de oorlog en vooral aan de Poolse bevrijders.

Al op 4 september 1944 meldde Radio Oranje dat Breda bevrijd zou zijn. Het bleek echter niet om Breda te gaan maar om een café in de buurt van Baarle Nassau dat ‘de Stad Breda’ heette. Door brandstofgebrek en verschil van inzicht tussen de generaals Eisenhower en Montgomery duurde het nog een paar weken voor de bevrijders echt bij Breda waren.
De Duitsers maakten gebruik van dit oponthoud. Ze versterkten hun verdediging, vooral in de dorpen rondom Breda. Op 29 oktober 1944 konden de Bredanaars eindelijk hun bevrijders binnenhalen.

De stad Breda heeft nog veel herinneringen aan deze tijd. We hebben een mooie route gemaakt zodat we al wandelend langs monumenten en bijzondere plekken gaan die herinneren aan de oorlog maar ook vooral de Poolse bevrijders. Wist je dat er een echte originele Duitse tank die ooit door de Polen werd buitgemaakt is te bezichtigen in het Wilhelminapark. Uiteraard zal deze niet ontbreken op de route.

Vind je het leuk om meer van de geschiedenis van de stad Breda te leren kennen, wandel dan (ongeveer 1,5 uur) gezellig mee. We verdelen de groep in twee groepen van 4 personen, de twee groepjes zullen op gepaste afstand van elkaar lopen.

Onderweg is het mogelijk om b.v. koffie of thee to go te halen en even gezellig met elkaar te kletsen.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag  

<