Dit event is al begonnen/geweest.

Rondleiding voormalig postkantoor

Rondleiding voormalig postkantoor

Utrecht
14.00 - 15.00
Uitgelicht

Deelnemers 8 / 8

Plaats:
Utrecht - Utrecht
Deelnemers:
Min. 2 - max. 8

Deelnemers 8 / 8

Leeftijd:
40 - 59 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Verken in een uur het voormalige postkantoor én de bieb. Tijdens de rondleiding hoor je alles over de bouwstijl en zie je de leukste details. Ga terug in de tijd, sta stil bij de bijzondere kunst van toen en nu.

Het voormalige Hoofdpostkantoor is een ontwerp van de architect J. Crouwel jr. in de stijl van de Amsterdamse school. De bouw begon in 1919 en de oplevering vond plaats in 1924. De hal van het gebouw is indrukwekkend door de hoge paraboolvormige bogen.

In de hal hangt een zestal beelden van arduin. Vijf van deze mensfiguren stellen de verschillende werelddelen voor en ze worden vergezeld van een bijbehorend dier, een zesde beeld gaat over de handel en welvaart. De beelden en ornamenten zijn van de hand van Hendrik van den Eijnde. Ook de twee leeuwen aan de buitenzijde voor de ingang zijn van zijn hand. Deze zijn later geplaatst en maakten in eerste instantie geen deel uit van het ontwerp, maar werden op verzoek van de bevolking van Utrecht gemaakt. De grote klok in de hal is gemaakt door De Porceleyne Fles. Het glas-in-loodwerk boven de ingang is van de hand van Richard Roland Holst en stelt voor de "Nederlandse Maagd in de tuin der provinciën".

In de jaren zeventig is het gebouw gerenoveerd onder leiding van René van Raalte. In 2008 werd bekend dat Fortis Vastgoed (nu a.s.r. vastgoed ontwikkeling) het gebouw van KPN zal overnemen. Op 28 oktober 2011 is het als allerlaatste zelfstandige postkantoor van Nederland gesloten. Enige jaren kon er geen herbestemming voor worden gevonden. Na 2016 werd het gebouw omgebouwd tot een cultureel centrum met een bibliotheek, filmzaal, auditorium, brasserie en café en met expositieruimtes, werkplekken alsmede met een fietsenstalling. Het gebouw is uitgebreid met een uitbouw aan de zijde van de Oudegracht. Vanaf 11 mei 2020 is het voor het publiek geopend.

Ik heb 8 gratis tickets gereserveerd. Na afloop kunnen we nog gezellig een drankje doen!
  •     18 January om 16:36 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     18 January om 10:41 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     11 January om 22:16 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     08 January om 23:03 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     08 January om 20:48 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     08 January om 18:58 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     08 January om 18:06 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     08 January om 17:29 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     08 January om 15:19 Utrecht
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag