Dit event is al begonnen/geweest.

Rondwandeling herdenkt Slag in mei 1940

Rondwandeling herdenkt Slag in mei 1940

Rhenen
13.00 - 17.30

Deelnemers 20 / 30

Plaats:
Rhenen - Utrecht
Deelnemers:
Min. 4 - max. 30

Deelnemers 20 / 30

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 5,00
Uitleg kosten:
Betalen gids: €5,= ovv je NMLK naam vooraf naar C.Bettinger-Luthart, NL85INGB0003766358 Verder eigen gebruik horeca, dus ook je lunch.
 

Omschrijving

"Soldaten op Grebbeberg verdienen dankbaarheid"
Tijdens de eerste oorlogsdagen was de Grebbeberg het toneel van een bloedige strijd tussen het Nederlandse leger en Hitlers soldaten. Ter herinnering aan de slag organiseert Stichting de Greb al meer dan 10 jaar wandelingen over dit voormalig slagveld.

Onderweg vertelt een gids hoe in de vroege ochtend van 10 mei 1940 Duitse troepen Nederland overrompelden. De Duitse generaals hadden een strategie uitgestippeld, waarbij nog op de eerste aanvalsdag de Grebbeberg moest worden veroverd. Maar vanwege de hardnekkige tegenstand aan de IJssel en bij Renkum, bereikte een SS-regiment pas in de avonduren Wageningen. De volgende dag werd de aanval op de Grebbelinie ingezet. De onervaren en slecht bewapende Nederlandse troepen zagen zich gesteld tegenover een tegenstander die numeriek veruit in de meerderheid was. Bovendien was de bewapening van de Duitse troepen superieur en waren zij gehard in het oorlogsbedrijf. Toch wisten de verdedigers de vijandelijke opmars drie dagen op te houden. Maar de tol was hoog. Ruim 420 Nederlandse militairen kwamen om het leven. Zij liggen begraven op het militaire ereveld op de Grebbeberg.

De strijd op de Grebbeberg verdient het niet vergeten te worden. De rondwandeling probeert daaraan een bijdrage te leveren. De oorlog aan de Grebbe wordt te vaak als onbeduidend terzijde geschoven. "Te vaak treffen we meewarigheid aan als de acties op de Grebbeberg becommentarieerd worden. En te vaak zien we analyses stoppen bij de constatering dat het een verloren oorlog was." Men hoeft geen groot strateeg te zijn om te zien dat de slag bij de Grebbeberg werd verloren. "Maar een verloren slag is niet automatisch een zinloze slag", zo benadrukken de organisatoren van de wandelingen.

De wandeling duurt 3,5 uur en je dient goed ter been te zijn. Het is totaal 5 km ongeveer.

Om 12.15u beginnen we met koffie en thee evt. lunchen in 't Paviljoen en daar kunnen we ook na afloop nog iets drinken. Om 13u lopen we naar de parkeerplaats van het Militair Ereveld waar de gids ons opwacht en hij zal de rondleiding verzorgen.
Trek stevige schoenen aan!

Het beloofd een hele mooie middag te worden.
Wie gaat er mee?

Stel een vraag