Dit event is al begonnen/geweest.

Tweede Wereldoorlog in Amersfoort op aanloop

Tweede Wereldoorlog in Amersfoort op aanloop

Amersfoort
14.00 - 15.30

Deelnemers 5 / 10

Plaats:
Amersfoort - Utrecht
Deelnemers:
Min. 2 - max. 10

Deelnemers 5 / 10

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Gilde Amersfoort herdenkt begin mei de Tweede Wereldoorlog met een speciale wandeling op 3, 4 en 5 mei. Gidsen van het Gilde nemen de deelnemers mee naar diverse plekken in de binnenstad en vertellen daar indringende verhalen over aangrijpende gebeurtenissen die in deze moeilijke periode hebben plaatsgevonden.

In 1939 werd de Grebbelinie bemand, de hoofdverdedigingslinie van het Nederlandse leger. De linie loopt van Rhenen tot Spakenburg. De noord- en oostkant van Amersfoort maakten deel uit van de waterlinie; Amersfoort zou frontstad kunnen worden.

Over onder meer Amersfoort als frontstad in de Grebbelinie, de verwoeste boerderijen, de evacuatie van de hele bevolking in de eerste oorlogsweek naar Noord Holland, de Jodenvervolging, over verzetsstrijders, onderduikers en een overval op een distributiecentrum.

De bevolking werd na 10 mei geëvacueerd naar Noord-Holland en kon na de de overgave van 15 mei weer naar huis terugkeren. Ondanks dat Amersfoort er in de eerste oorlogsweek er verder nagenoeg ongedeerd van af kwam, hebben de daarop volgende oorlogsjaren hebben wel een zware wissel getrokken op de stad en haar inwoners.

En uiteraard was er buiten de stad, op het grondgebied van Leusden, Kamp Amersfoort waar tienduizenden mensen onder een wreed regime kortere of langere tijd gevangen hebben gezeten en honderden gevangenen zijn omgebracht.

De gidsen vertellen ook over de enorme schaarste en honger, in de laatste Oorlogswinter en nog veel meer. Amersfoort werd als een van de laatste steden bevrijd. Op 7 en 8 mei 1945 reden Engelse en Canadese militairen de stad binnen en was het eindelijk voorbij.


De wandeling is gratis, vooraf aanmelden in niet nodig. Kom wel op tijd, want als de totale groepsgrootte > 45, wordt het voor de organisatie toch nog lastig (zeggen ze per email).
 •     03 May om 12:06 Utrecht
  heeft zich aangemeld.
 •     01 May om 22:31 Utrecht
  heeft zich aangemeld.
 •     01 May om 21:37 Utrecht
  heeft zich aangemeld.
 •     01 May om 21:35 Utrecht
  heeft zich aangemeld.
 •     01 May om 17:34 Utrecht
  heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag