Dit event is al begonnen/geweest.
Educatie & Pers. ontwikkeling

Lezing Evolutie en culturele intelligentie

Lezing Evolutie en culturele intelligentie

Organisator: HeleneC
2e organisator: Diederik
Online
20.00 - 21.30
Uitgelicht

Deelnemers 39 / 40

Plaats:
Online
Deelnemers:
Min. 2 - max. 40

Deelnemers 39 / 40

Leeftijd:
45 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Livestream en aansluitend napraten via Zoom voor wie dat leuk vindt.
Wat maakt de mens tot mens? En hoe groot is de rol van cultuur daarin? Als we spreken over onze verwantschap met de chimpansee, dan wordt vaak de overeenkomst van ons DNA aangehaald. Dat is voor 99,4% hetzelfde. Hoe kan het dan dat wij toch anders samenleven dan de mensapen? Kijk en luister naar neurowetenschapper Rogier Mars en cognitiefilosoof Marc Slors en leer meer over de evolutie van hersenen en cultuur.
Voedsel zoeken
Wanneer we onze hersenen vergelijken met die van andere dieren, dan komen we volgens Rogier Mars nog steeds tot de conclusie dat de primaire taak ‘foerageren’ is: het zoeken naar voedsel met het doel te overleven en ons voort te planten. Alle evolutionaire aanpassingen aan de hersenen zijn vanuit dat oogpunt te begrijpen. Dit ondanks het feit dat mensen uitzonderlijk grote hersenen hebben. Aan de hand van vier takken uit de evolutionaire stamboom – gewervelden en niet gewervelden, zoogdieren en reptielen, primaten en niet-primaten, mensapen en mensen – bespreekt Rogier Mars hoe onze hersenen verschillen qua grootte en interne organisatie, maar in de kern nog steeds hetzelfde doel dienen.

Collectief brein
Als wij qua hersenen en DNA zo verwant zijn aan de mensapen, waarom zijn we dan toch zo verschillend? Marc Slors vertelt hoe een relatief klein verschil uiteindelijk leidt tot een gigantisch onderscheid: anders dan andere apen zijn mensen in staat om goed van elkaar te leren. Iedere mensaap moet zich al haar kennis en vaardigheden zelf eigen maken. Mensen zijn echter in staat om kennis en vaardigheden over vele generaties over te dragen en te verfijnen. Wat ons dus slimmer maakt dan mensapen is niet zo zeer ons eigen brein, maar een collectief brein, gevormd door onze cultuur.

Vernislaag
Na hun lezingen gaan Rogier Mars en Marc Slors in gesprek over het leervermogen van de mens. Filosoof Cees Leijenhorst is gespreksleider. Naast de genetische evolutie heeft ons sociale leervermogen een nieuwe vorm van evolutie in gang gezet: culturele evolutie. De mens is daarmee in staat om te leren over generaties heen, maar wordt in de kern ook gedreven door overlevingsdrang. Hoe hangen deze beide drijfveren met elkaar samen? Is onze beschaving daadwerkelijk maar een dunne vernislaag? Of gaat de culturele evolutie uiteindelijk de boventoon voeren?

Uitgelicht

Stel een vraag  

<