Dit event is al begonnen/geweest.
Educatie & Pers. ontwikkeling

Landelijke sterrenkijkdagen

Landelijke sterrenkijkdagen

Organisator: Ron638
Leiden
16.00 - 22.00
Uitgelicht

Deelnemers 11 / 20

Plaats:
Leiden - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 4 - max. 20

Deelnemers 11 / 20

Leeftijd:
25 - 45 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Kom sterrenkijken en luister mee naar verhalen over de actuele sterrenhemel, sterrenkundige onderwerpen, of kijk je mee naar demonstraties van telescopen. Er wordt verteld hoe je zelf aan de slag kunt met sterrenkunde als hobby. Mochten de weersomstandigheden ongeschikt zijn om te sterrenkijken, dan is er op veel locaties ook een aanvullend programma.

Bij helder weer is er van alles te zien. Vroeg in de avond, vóór acht uur, kun je boven de westelijke horizon de planeten Venus en Jupiter zien. De planeet Mars staat de hele avond aan de hemel. De maan is dit weekend als een smalle sikkel te zien aan de avondhemel. De maankraters en de uitgestrekte, bijna gladde maanzeeën zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Kom je op bezoek, dan kun je proberen om met je smartphone door de telescoop een maanfoto te maken.

Ook het wintersterrenbeeld Orion met zijn karakteristieke zandlopervorm staat aan de zuidelijke hemel. Als je goed kijkt, zie je dat de sterren verschillende kleuren hebben. De superreus Betelgeuze staat linksboven in het sterrenbeeld en is roodoranje van kleur. In de onderste helft van het sterrenbeeld bevindt zich de Orionnevel. Het is een ‘kosmische kraamkamer’ waar nieuwe sterren en planeten worden gevormd. Deze nevel leert ons meer over hoe ons eigen zonnestelsel is ontstaan. In de telescoop kun je de nevel als een groenige vlek waarnemen. Niet ver van Orion staat het sterrenbeeld Stier en daar vind je de open sterrenhoop Plejaden (ook bekend als het Zevengesternte). Die is met het blote oog te zien, maar nog veel leuker met een verrekijker. Dan kun je ook zien dat daar nog veel meer sterren bij elkaar staan.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag