Dit event is al begonnen/geweest.

Bucketlist Filosofie- Simone Weil

Bucketlist Filosofie- Simone Weil

Amsterdam
19.45 - 22.00
Uitgelicht

Deelnemers 6 / 8

Plaats:
Amsterdam - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 4 - max. 8

Deelnemers 6 / 8

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 15,00
Uitleg kosten:
Kosten voor het kaartje. incl. een consumptie. Verder t.e.i.
 

Omschrijving

Wie gaat een avondje mee om over het gedachtegoed van Simone Weil te horen? Een socratische filosoof en idealist die heeft nagedacht hoe je in een samenleving het goede centraal stelt en over het leven met paradoxen. Een avond in de Rode Hoed om je denken te stimuleren.
We starten met koffie / thee vooraf.

Simone Weil was volgens Albert Camus ‘de enige grote geest van [zijn] tijd’. Weil wilde de wereld verbeteren. Haar idee was dat de mens een diepe behoefte heeft om de samenleving betekenis te geven door samen te leven. Mensen hebben een aangeboren gevoel voor het goede en liefde, maar de verschillende verplichtingen staan daarbij soms in de weg.
Iris Murdoch maakt in De soevereiniteit van het goede dankbaar gebruik van Simone Weils teksten om een ethiek van de aandacht te ontwikkelen.

In de serie Bucketlist Filosofie aandacht voor het gedachtegoed van Simone. Tijdens haar korte leven publiceerde ze slechts enkele artikelen. Postuum verscheen haar verzameld werk in zestien delen. Weils magnum opus is L’enracinement (lett. ‘De verworteling’), waarin zij schrijft over de relatie tussen individuen, hun gemeenschappen en het goede. Hoe bepalen wat het goede is in een tijd van oorlog, crisis en een veelheid aan overtuigingen?

Moderator Daan Roovers is voormalig ‘denker des vaderlands’, ze is o.a. docent (UvA), programmamaker, trainer (Denkacademie) en schrijver.
Mariëtte Willemsen is docent filosofie aan het Amsterdam University College en docentopleider bij de UvA.
NB. Vergeet niet tevoren een kaartje te kopen.