Dit event is al begonnen/geweest.

Museum De Bastei Het landschap als supermarkt

Museum De Bastei Het landschap als supermarkt

Nijmegen
13.15 - 15.30
Uitgelicht

Deelnemers 7 / 10

Plaats:
Nijmegen - Gelderland
Deelnemers:
Min. 6 - max. 10

Deelnemers 7 / 10

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 12,50
Uitleg kosten:
Kosten ticket. Met museumkaart is de toegang gratis.
 

Omschrijving

Museum De Bastei is één van de meest bijzondere museumgebouwen in Nederland.
De kern van het gebouw is de zestiende-eeuwse Stratemakerstoren. Dat is een zogeheten bastei, een zwaar hoefijzervormig verdedigingswerk naar ontwerp van de Duitse kunstenaar Albrecht Dürer. Het is de enige bastei in Nederland die redelijk intact bewaard is gebleven, met opgaand massief muurwerk en een overwelfde weergang die twee kazematten met elkaar verbindt.

Het museumgebouw, ontworpen door Van Roosmalen van Gessel Architecten uit Delft, omhult de historische bastei. Een nieuwe rondlopende gevel aan de Waalkade volgt de oorspronkelijke contour van het verdedigingswerk.

Het hoofdgebouw heeft vier tentoonstellingsvloeren en is bekroond door een horecaverdieping.

De entree is achter het hoofdgebouw, aan de Lange Baan. Het entreegebouw is ook museumwinkel en informatiepunt van Staatsbosbeheer. De verbinding tussen entree en hoofdgebouw loopt ondergronds, door een zone waar veel archeologie is aangetroffen. Je ziet er resten van Romeinse en middeleeuwse stadsmuren en funderingen van veertiende-eeuwse stadskastelen (chique woonhuizen).

Expositie De Bastei Buurtsuper - Het Nijmeegse landschap als supermarkt
Aardbeien in de winter? Sperziebonen uit Afrika? Nog niet zo heel lang geleden at je alleen wat er in je omgeving en per seizoen beschikbaar was. Bewoners in en om Nijmegen aten vis uit de Waal, hazelnoten uit het bos op de heuvels en ganzen uit de uiterwaarden. Het landschap was je eigen supermarkt!

In De Bastei Buurtsuper ontdek je hoe men in Nijmegen door de jaren heen voedsel heeft gevangen, verzameld, gefokt, geplant en gekweekt. Bovendien maak je kennis met duurzame en lokale voedselinitiatieven van nu, veelal geïnspireerd op het (eet)verleden van Nijmegen.