Dit event is al begonnen/geweest.

Eugene Brands in het Noord Veluws Museum

Eugene Brands in het Noord Veluws Museum

Nunspeet
13.30 - 15.30
Uitgelicht

Deelnemers 8 / 10

Plaats:
Nunspeet - Gelderland
Deelnemers:
Min. 6 - max. 10

Deelnemers 8 / 10

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Weinig mensen weten dat de Amsterdamse kunstenaar Eugène Brands (1913-2002) zon vijfentwintig jaar in Nunspeet woonde en werkte. Van 1974 tot 1999 werkte hij in zijn atelier in de bossen aan de westkant van het dorp Nunspeet. Het adres: Onder de Bos. Hij liet er een ruim atelier bouwen, waar hij groot formaat werken kon schilderen.

In deze tentoonstelling staat het werk dat tot stand is gekomen in zijn schildersatelier in Nunspeet centraal. Hier maakt Brands onder andere zijn allergrootste doek van 2 bij 4 meter Wide country in 1976 (Cobra Museum Amstelveen) en het adembenemende Glorious Dawn at Venice (Stedelijk Museum Amsterdam).

In de tentoonstelling is ook werk van Brands uit de jaren veertig en vijftig te zien. Eugène Brands volgt in de jaren dertig een opleiding reclameontwerpen, maar hij kiest al snel voor het kunstenaarschap. Hij speelt met zijn experimentele werk rond de oorlogsjaren een voortrekkersrol voor de Cobra kunstenaars Appel, Constant en Corneille. Al snel na de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1949 waar CoBrA zich voor het eerst in Nederland presenteert, verlaat Brands de Cobragroep. Hij trekt zich terug in zijn atelier en raakt geïnspireerd door de kindertekeningen van zijn dochtertje Eugénie.

Brands is zijn hele leven gefascineerd door de kosmos, sterren en planeten en het mysterie van het leven. Zijn credo luidt Panta rhei, alles vloeit, alles stroomt. In de jaren zeventig vervloeien de vormen op zijn kleurrijke doeken tot mysterieuze wolken, nevels en vlokken. Zijn stijl wordt dan lyrisch-abstract genoemd. In de stilte van de natuur rond zijn atelier op de Veluwe ervaart hij het mysterie van de kosmos sterker dan ooit.