Dit event is al begonnen/geweest.

Rondleiding Van Nellefabriek

Rondleiding Van Nellefabriek

Rotterdam
12.45 - 15.00
Uitgelicht

Deelnemers 19 / 21

Plaats:
Rotterdam - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 5 - max. 21

Deelnemers 19 / 21

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 19,50
Uitleg kosten:
Kosten ticket (inclusief toegang tot het Chabot Museum)
 

Omschrijving

Groep 1: 13:00; Verzameltijd 12:45
Groep 2: 14:00 (Berry); Verzameltijd 13:45

Misschien wel de mooiste fabriek ter wereld. De Van Nellefabriek. De voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend, toen het in juni 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard.
Net als het Chabot Museum een parel van het Rotterdamse Nieuwe Bouwen. Het Chabot Museum (Baas & Stokla, 1938) en UNESCO Werelderfgoed Van Nellefabriek (Brinkman & Van der Vlugt, 1930) zijn twee prachtige voorbeelden van Het Nieuwe Bouwen en nauw verwant aan het internationaal vermaarde Bauhaus. Kom er alles over te weten in deze rondleiding met een gids.

LICHT, LUCHT EN RUIMTE
Nét voor de pandemische uitbraak van de Spaanse Griep besloot de Rotterdamse firma Van Nelle tot de bouw van een grote, nieuwe fabriek om al hun bedompte en slecht geventileerde pandjes in de binnenstad te vervangen. Het zou een progressief en revolutionair ontwerp worden, waardoor lucht, licht en ruimte een heel nieuwe betekenis kregen in de architectuur. Tot op de dag van vandaag is het zonder twijfel een van de meest bijzondere gebouwen die de stad rijk is; Le Corbusier noemde het niet voor niets het mooiste schouwspel van de moderne tijd.

Met een ervaren architectuurgids wandel je in een groep door de fabriek. De architectuur, de geschiedenis van Van Nelle, het productieproces in de fabriek en de transformatie naar een nieuwe toekomst komen aan bod. Met de recente corona pandemie in het achterhoofd is het extra bijzonder om te zien hoe de ontwerpers op het gebied van hygiëne en ventilatie hun tijd ver vooruit waren.

BOUWEN VOOR HET LICHT
Bezoek voorafgaand of aansluitend aan de rondleiding door de Van Nellefabriek ook het Chabot Museum. Hier beleef je de modernistische, lichte architectuur en de afwisselende tentoonstellingen.

Het is erg leuk om voor je bezoek aan de Van Nellefabriek en het Chabot Museum de film Bouwen voor het Licht (Vincent Verweij, Jan Frederik Groot, Anna Abrahams, 1991) te bekijken, over de bouw van de Van Nellefabriek en de idealen die hieraan ten grondslag lagen. Zie links hieronder