Dit event is al begonnen/geweest.

Unieke tentoonstelling Het Jaar 1000

Unieke tentoonstelling Het Jaar 1000

Leiden
14.00 - 16.00
Uitgelicht

Deelnemers 7 / 12

Plaats:
Leiden - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 4 - max. 12

Deelnemers 7 / 12

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 14,00
Uitleg kosten:
Entreeprijs museum. Museumkaarthouders hebben GRATIS toegang
 

Omschrijving

NEDERLAND IN HET MIDDEN VAN DE MIDDELEEUWEN
Deze grote tentoonstelling voor alle leeftijden neemt u mee op een kleurrijke tijdreis door het midden van de Middeleeuwen, met het jaar 1000 als eindbestemming. De expositie brengt u dicht bij de mensen van deze tijd en hun ideeën over de wereld. Het jaar 1000 voert langs hun dorpen, bezoekt de keizerlijke residentie in Nijmegen, en klopt aan bij de kathedraal van Utrecht en de schatkamers van Maastricht. Ook neemt u een kijkje in Byzantium en het Rome van duizend jaar geleden.

In de tentoonstelling ziet u meer dan vierhonderd objecten uit heel Nederland, en ook ver daarbuiten. Daaronder bevinden zich vrijwel alle belangrijke archeologische voorwerpen uit de periode 900-1100 die in ons land zijn gevonden. Topstukken zijn een Vikingdrinkhoorn uit de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in Maastricht en het beroemde Evangeliarium van Egmond uit de Koninklijke Bibliotheek. Maar ook zwaarden, scheepshout en gouden sieraden zijn van de partij (waaronder de recente schatvondst van Hoogwoud), evenals muntschatten, het borstkruis van Sint-Servaas, de oudste schaakstukken van Nederland en een houten ladder uit een waterput. Uit internationale verzamelingen zijn belangrijke voorwerpen geleend, zoals een tafeltje van ivoorsnijwerk met keizer Otto II uit het Castello Sforzesco (Milaan) en een astrolabium uit het Landesmuseum Kassel in Duitsland.

Het midden van de Middeleeuwen, de periode 900-1100, is voor Nederland een tijd van ingrijpende veranderingen in landschap, bevolking, bebouwing, taal en cultuur. Tussen 900 en 1100 ontstaat een Nederland dat nu nog herkenbaar is, met dijken om ontgonnen land, een burcht na elke rivierbocht en kerktorens aan de horizon.

Het gebied dat nu Nederland is, wordt rond het jaar 1000 geregeerd door bisschoppen en behoort tot het Heilige Roomse Rijk. Het zijn ook de eeuwen waarin op grote schaal oosterse en westerse kennis worden uitgewisseld: muziekschrift, het cijfer 0 en het schaakspel zijn nieuwkomers in de lage landen. Aan het einde van het millennium werd het einde van de wereld verwacht. De mensen zagen voortekens in zonsverduisteringen, overstromingen en komeetverschijningen. Maar uiteindelijk gebeurde er niets. Het jaar 1000 vertelt de verhalen van deze middeleeuwers, over hun dagelijks leven en hun verwachtingen van de millenniumwisseling.

De machtigste persoon in deze periode was de keizer van het Heilige Roomse Rijk, met het Duitse Rijnland als centrum van de macht. Een groot rijk besturen vergt veel reizen en daarbij verbleven de keizers op paltsen, versterkte paleizen. Vanaf 972 werd dit rijk geleid door het powerkoppel keizer Otto II en keizerin Theophanu, die in Byzantium was geboren. Hun favoriete palts lag in Nijmegen. In de tentoonstelling verrijst die in een levensgrote game. (Jonge) bezoekers kunnen zich interactief een weg banen door een juichende menigte en langs paleiswachters, om uiteindelijk Theophanu en Otto persoonlijk te ontmoeten.

Deze voorstelling duurt t/m 17 maart 2024.
 •     16 March om 08:33 Zuid-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     13 March om 18:09 Zuid-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     13 March om 11:14 Zuid-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     11 March om 16:53 Noord-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     10 March om 10:53 Noord-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     02 March om 08:28 Zuid-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     01 March om 19:44 Zuid-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     27 February om 07:10 Noord-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     23 February om 09:14 Zuid-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     15 February om 20:03 Zuid-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     15 February om 20:01 Utrecht
  heeft zich aangemeld.
 •     15 February om 17:56 Noord-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     15 February om 17:54 Noord-Holland
  heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag