Dit event is al begonnen/geweest.

Frans Hals met koffie vooraf

Frans Hals met koffie vooraf

Amsterdam
12.00 - 16.00
Uitgelicht

Deelnemers 4 / 6

Plaats:
Amsterdam - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 4 - max. 6

Deelnemers 4 / 6

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 22,50
Uitleg kosten:
Entreekosten. Met museumkaart is het gratis. Ik heb 6 plekken gereserveerd.
 

Omschrijving

VOOR HET EERST TE ZIEN IN AMSTERDAM
Uit het enorme oeuvre van Frans Hals is een selectie van zon 50 sleutelwerken gemaakt. Deels uit de eigen collectie van het Rijksmuseum (zoals De vrolijke drinker en Portret van een stel) en deels dankzij bijzondere bruiklenen, waar we uiterst dankbaar voor zijn. Zo is de De lachende cavalier uit de Wallace Collection in Londen te zien, een werk dat normaal nooit reist, maar ook Catharina Hooft met haar min en Malle Babbe (Gemäldegalerie, Berlin), Familie in een landschap (Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid) en Jonge vrouw met een uitstalling van groente en fruit (Privécollectie Bridgenorth). Nog een primeur: het groepsportret Feestmaal van de officieren van de Sint-Jorisschutterij uit 1616 (Frans Hals Museum, Haarlem), verlaat voor het eerst ooit de stad Haarlem.

VOLG ZIJN ONTWIKKELING OP DE VOET
Centraal in de tentoonstelling staat de stijl van Frans Hals, die even los als levendig was. Een stijl die hem aanzien gaf en waarmee hij wordt gezien als voorloper van het impressionisme. Met de ongeveer 50 werken is het gelukt je als bezoeker deelgenoot te maken van zijn ontwikkeling, waarbij hij steeds meer met conventies durft te breken en vol vertrouwen zijn eigen(wijze) weg vindt. Tegelijk geeft de tentoonstelling een boeiend tijdsbeeld. Het burgerlijk realisme dat hij zich meester maakte, geeft een inkijkje in de leefwereld van zijn opdrachtgevers en normen, waarden en tradities van zijn tijd.

WIE WAS FRANS HALS?
Frans Hals werd tussen 1582 en 1584 in Antwerpen geboren als zoon van een wever. In 1585 vluchtte het gezin voor de Spanjaarden en kwam terecht in Haarlem. Daar werd Frans opgeleid door schilder Karel van Mander. In 1610 werd hij lid van het Haarlemse schildersgilde en zelfstandig kunstschilder met leerlingen en assistenten, onder wie Judith Leyster. Frans Hals werd beroemd, bewonderd en soms verguisd om zijn 'ruwe stijl'. Hij schilderde vooral portretten, waaronder ook meesterlijke schuttersstukken. Frans Hals stierf in 1666 en ligt begraven in de Grote Kerk in Haarlem.