Dit event is al begonnen/geweest.

Groningse Nacht van de Filosofie

Groningse Nacht van de Filosofie

Groningen
19.30 - 23.55
Uitgelicht

Deelnemers 2 / 8

Plaats:
Groningen - Groningen
Deelnemers:
Min. 2 - max. 8

Deelnemers 2 / 8

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 22,50
Uitleg kosten:
Toegangskaartje
 

Omschrijving

Op 19 april vult het Forum Groningen zich met filosofische kwesties en alledaagse vragen, filosofen en visionairs tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie.

Chaos heerst, terwijl de mens van nature de behoefte heeft de realiteit te ordenen. Hebben we daadwerkelijk baat bij orde en regelmaat? Of gedijt de mens ook goed in chaos?
Op 19 april 2024 staat de Groningse Nacht van de Filosofie, net als de Maand van de Filosofie, in het teken van: Chaos. Tijdens het festival vult het Forum Groningen zich met filosofische kwesties en alledaagse vragen, filosofen en visionairs. De Nacht zet je ook komend jaar weer aan het denken met programmas als Filosoof over een filosoof, de Filosofisch Praatshow, de Filosofair, lezingen, gesprekken en theater.

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking van Studium Generale Groningen, de Faculteit Wijsbegeerte van de RUG en Forum Groningen

Nieuwe namen
Spelen, iedereen kan het, maar weinigen doen het. Zien we de mogelijkheden tot spel nog wel? Wat als we de remmen loslaten en ons storten in een belangeloos spel? Shut Up and Play with Me van Het Zuidelijk Toneel is een ode aan de spelende mens, voor iedereen die ooit gespeeld heeft, nu of lang geleden. En, waarom denken mensen dat ze beter zijn dan hun broodrooster? De Amerikaanse filosoof en vaandeldrager van de ''object-georiënteerde ontologie'' Graham Harman doet Groningen aan om een nieuw licht te schijnen op de relatie tussen mensen en objecten. Zijn werk moedigt mensen aan om objecten niet te zien als passieve elementen in de ruimte, maar als actieve deelnemers aan de realiteit die we delen. Harman geeft een lezing en zal ook te gast zijn in de Filosofische Praatshow, want voor het derde jaar op rij nemen drie jonge filosofen hun intrek in een bioscoopzaal om daar allerhande gasten te ontvangen voor een goed gesprek. Tjesse Riemersma, Jesse Havinga en Sybolt Friso spreken onder anderen met filosoof Angela Roothaan. Haar focus ligt op Afrikaanse en Interculturele filosofie, met speciale aandacht voor de relatie tussen mens en natuur. Ook Linde De Vroey vlijt zich neer op de sofa in de Praatshow, zij richt zich in haar werk als historicus en filosoof op de culturele aspecten in herwilderingsprojecten en op rewilding van het menselijke leven.

Eerder aangekondigd
Vlaams filosoof en schrijver Tinneke Beeckman omarmt te midden van alle chaos het filosofische adagium 'Ken Jezelf'. Door zelfreflectie werpt ze licht op haar relatie tot de werkelijkheid: Wie ben je, en wie niet? Wat is waar, en wat is onwaar? Hoogleraar Ethiek van Instituties Ingrid Robeyns heeft concrete ideeën over hoe we die werkelijkheid eerlijker kunnen maken via het begrenzen van rijkdom met een vermogensgrens, oftewel het limitarisme. Is dit dé manier om de grote vermogensongelijkheid en de toename van de kloof tussen de rijksten en de achterblijvers terug te dringen? Ook ontvangen we de Britse filosoof en biograaf Ray Monk. Hij dompelde zich onder in het leven van beroemde filosofen als Ludwig Wittgenstein en Bertrand Russell. Wat waren hun ideeën over orde en chaos?
  •     09 March om 23:30 Groningen
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag