Rondleiding Fort Nieuwersluis -Verdedigingserfgoed

Rondleiding Fort Nieuwersluis -Verdedigingserfgoed

Nieuwersluis
11.00 - 13.00
Uitgelicht

Deelnemers 2 / 8 (min. 3)

Plaats:
Nieuwersluis - Utrecht
Deelnemers:
Min. 3 - max. 8

Deelnemers 2 / 8 (min. 3)

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 0,00
Uitleg kosten:
Gratis ticket, reserveren verplicht
 

Adresgegevens

Website:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Deelnemers 2 / 8

Minimaal 3

Omschrijving

Tijdens het Weekend van het verdedigingsergfoed worden de zware stalen deuren van de commandopost van de Bescherming Bevolking op Fort Nieuwersluis op zondag 21 april geopend. Je krijgt dan een gratis excursie aangeboden. Door heel Nederland zijn in dat weekend schuilkelders, luchtwachttorens, forten en vestingen toegankelijk. Onder begeleiding van fortengidsen ontvangen we een rondleiding door de commandopost en over het fort horen we van alles over de Bescherming Bevolking en de Hollandse Waterlinies.

Fort Nieuwersluis is een unieke plek! Niet alleen omdat het dorp onderdeel uitmaakte van zowel de Oude als de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar ook omdat je hier een prachtige combinatie tussen cultuur en natuur vindt.
Door haar strategische locatie maakte Nieuwersluis deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie en later de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie beschermde in de 19e eeuw de steden in Utrecht en Holland. Halverwege de negentiende eeuw is op Fort Nieuwersluis een torenfort gebouwd.
Al wandelend kom je langs tastbare herinneringen uit verschillende perioden uit de geschiedenis van Nieuwersluis. Je passeert het torenfort, de kazerne en remises, de kokerschietbaan en de commandopost van de Bescherming Bevolking.

75 jaar NAVO
Tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed staat het erfgoed uit de Koude Oorlog extra in de spotlights. Dit jaar bestaat de NAVO namelijk 75 jaar. Naar aanleiding van Koude Oorlog werd dit militaire bondgenootschap tussen landen uit Europa en Noord-Amerika opgericht om de vrijheid en veiligheid van alle aangesloten landen te beschermen.

Bomoefening
De fortengidsen nemen je mee terug in de tijd van vlak ná de Tweede Wereldoorlog. Naar de tijd dat in Nederland de Bescherming Bevolking (BB) werd opgericht. De BB was een civiele beschermingsorganisatie, bemand door vrijwilligers, die de bevolking zou waarschuwen en hulp zou verlenen in geval van een kernoorlog of andere calamiteiten. In de commandopost oefenden de medewerkers op een mogelijke atoomaanval. Hoe dat ging, kunnen bezoekers zelf beleven door middel van een visueel hoorspel. Ook mag je een kijkje nemen in de kantine, slaapzaal en technische ruimte van de commandopost.
 •     15 April om 09:12 Utrecht
  heeft zich aangemeld.
 •     11 April om 11:03 Utrecht
  heeft zich aangemeld.
 •     08 April om 22:26 Noord-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     20 March om 19:57 Utrecht
  heeft zich aangemeld.

Stel een vraag