Vechtstreekmuseum

Vechtstreekmuseum

Maarssen
14.00 - 15.30
Uitgelicht

Deelnemers 2 / 20 (min. 5)

Plaats:
Maarssen - Utrecht
Deelnemers:
Min. 5 - max. 20

Deelnemers 2 / 20 (min. 5)

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 8,00
Uitleg kosten:
Ticket kosten Museumkaart gratis toegang
 

Adresgegevens

Website:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Deelnemers 2 / 20

Minimaal 5

Omschrijving

De vaste tentoonstelling toont de geschiedenis van de rivier de Vecht van Utrecht tot Muiden. Er zijn diverse archeologische vondsten te zien. De ontstaansgeschiedenis van kastelen en buitenplaatsen langs de Vecht wordt uitvoerig belicht. Speciale aandacht is er voor het Rampjaar 1672 en de Joodse gemeenschap in de Vechtstreek. Ook de industriële ontwikkeling en het leven op een buitenplaats krijgen in deze tentoonstelling ruimschoots aandacht. Een unieke lichtjesplattegrond toont alle vroegere en nog bestaande kastelen en buitenplaatsen in de Vechtstreek.

In de voetsporen van Willem van Leusden
Wisseltentoonstelling van 8 maart tot en met 25 september van deze verrassend en veelzijdige kunstenaar die het grootste deel van zijn leven in Maarssen heeft gewoond en gewerkt. Willem van Leusden heeft zich in zijn artistieke loopbaan diverse kunststijlen eigen gemaakt. De tentoonstelling neemt de bezoeker door middel van verhalen en beelden mee op de ontdekkingsreis naar Van Leusdens veelzijdigheid. Bijzondere vriendschappen met andere kunstenaars zoals Rietveld, El Lissitzky en Moesman spelen daarbij een belangrijke rol.

Geschiedenis museum
Op 14 november 1994 werd bij de notaris de handtekening onder de statuten van de Stichting Museum Maarssen gezet. Daarmee was de oprichting van het museum (thans Vechtstreekmuseum) een feit. Kort daarvoor had de gemeente Maarssen besloten de zogenaamde Oudheidkamer van de gemeente uit te besteden en te privatiseren. In de loop van 1995 opende het museum de deuren voor het publiek, en dat de eigenlijke start van het museum. Intussen waren de historische voorwerpen van de Oudheidkamer van de zolder van Goudestein verhuisd naar het naastgelegen Koetshuis (Silverstein).

De jaren daarna worden gekenmerkt door het langzamerhand ontwikkelen van een eigen museale aanpak en inrichting. Het uit vrijwilligers bestaande bestuur van het museum heeft in de daarop volgende jaren samen (toen nog met een vaste museummedewerker) met een team van vrijwilligers veel taken en activiteiten verricht. De tentoonstellingsruimte van het museum is vanaf 2014 verdubbeld, doordat de gemeente Stichtse Vecht de ruimte van het voormalig Drogisterijmuseum aan het museum heeft aangeboden.

Vanaf 1 januari 2012 is, in verband met de samenvoeging van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen, de naam van het museum gewijzigd in Vechtstreekmuseum. Het werkgebied van het museum strekt zich uit vanaf de stad Utrecht Waar de Vecht begint bij de Weerdsluis tot Muiden waar de Vecht uitmondt in het IJmeer.
  •     07 April om 13:18 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     24 March om 11:42 Utrecht
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag