Dit event is al begonnen/geweest.

Basteicafe-Lezing en docu De Waal Over

Basteicafe-Lezing en docu De Waal Over

Nijmegen
20.00 - 22.30
Uitgelicht

Deelnemers 5 / 6

Plaats:
Nijmegen - Gelderland
Deelnemers:
Min. 4 - max. 6

Deelnemers 5 / 6

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 7,50
Uitleg kosten:
Kosten entree
 

Omschrijving

Het Basteicafé van 11 april is geïnspireerd door De Waal Over, de huidige tentoonstelling in museum De Bastei over de oversteekgeschiedenis van Nijmegen, van boomstamkano tot brug. In deze tentoonstelling ervaren bezoekers de oversteekmethodes van de prehistorie tot nu. Ook de iconische bruggen van Nijmegen spelen daarin een belangrijke rol.
Auteur Peter Daanen vertelt over de Nijmeegse Spoorbrug en het aangrenzende landhoofd met de markante torens. Er was lang stevige weerstand tegen de komst van deze brug vanuit de andere vervoersondernemers, de politiek en het ministerie van Oorlog. Mede daardoor werd deze spoorverbinding pas in 1878 geopend. Een belangrijke voorwaarde was dat deze brug verdedigbaar moest zijn en daarvoor werden er aan beide zijden van de rivier - aan de landhoofden - verdedigingswerken gebouwd. Daarmee begon een wonderlijke geschiedenis, die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Kunstenaar Kees Moerbeek heeft een nieuwe documentaire gemaakt over opkomst en ondergang van de Zeldenrust, de veerpont over de Waal. Op 28 februari 1657 kwam Hendrick Heuck, de hopman van de burgerwacht, plotseling met een plan voor een gierbrugge over de Wael en binnen 8 weken was deze pont al in werking. Tijdens de actieve jaren van de gierbrug werd deze voortdurend aangepast en verbeterd. De gierpont was onvermoeibaar en kreeg vanzelfsprekend de naam 'Zeldenrust'. De Zeldenrust is bijna 300 jaar in dienst geweest en heeft oneindig veel oversteken gemaakt.
André Stufkens, docent kunstgeschiedenis, vertelt over de veelbewogen geschiedenis van de Waalbrug, die uitgroeide tot een van de bekendste iconen van Nijmegen. Net als bij de Spoorbrug was er aanvankelijk veel verzet tegen de komst van de Waalbrug. De Waalbrug is er niet dankzij, maar ondanks Nijmegen gekomen. Pas nadat in 1927 in Den Haag het Nationale Wegenplan werd aangenomen, kwam er zicht op de realisatie van een Waaloverbrugging. Dit uitstel pakte goed uit, want de ingenieurs van Rijkswaterstaat gebruikten de nieuwste technieken en esthetische inzichten, mede geïnspireerd door buitenlandse voorbeelden.

De presentatie is in handen van Eric Brouwer. De sfeervolle muzikale omlijsting door de huis-dj's Jan-Willem Koolen en Maarten van de Ven plus de catering van de Lindenberg maken deze avond compleet.
  •     11 April om 12:48 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     05 April om 17:07 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     02 April om 18:02 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     01 April om 02:03 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     31 March om 13:36 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     31 March om 07:33 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     31 March om 03:44 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag