Lezing De toekomst van de Waarheid

Lezing De toekomst van de Waarheid

Nijmegen
20.00 - 21.30
Uitgelicht

Deelnemers 7 / 8

Plaats:
Nijmegen - Gelderland
Deelnemers:
Min. 4 - max. 8

Deelnemers 7 / 8

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 8,70
Uitleg kosten:
Lezing 8,70. Gratis voor Radboud Reflects abonnees.
 

Adresgegevens

Website:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Deelnemers 7 / 8

Nog 1 plek vrij

Omschrijving

Wie gaat mee naar deze interessante lezing? Lezing is van 20.00- 21.30. Daarna nog wat drinken in de buurt voor wie wil.

Zelf je kaartje regelen! Op de website staat dat de tickets hard gaan dus snel reserveren!

Hoe onthul je de waarheid in een post-truth tijdperk? Hoe verandert journalistiek in tijden van sociale media en open source informatie? Hoe navigeren we door een landschap waarin informatie zowel vrij als onbeperkt aanwezig is? Kom naar deze Meetup en leer meer over de evolutie van nieuws, de uitdagingen van desinformatie en onze gezamenlijke zoektocht naar waarheid in een tijd van digitale overvloed. Met bijdragen van onder anderen Eliot Higgins, de ontvanger van de Vrede van Nijmegen penning, journalisten Jelle Brandt Corstius en Maurits Martijn en filosofen Lisa Kampen en Natascha Rietdijk.

Vrede van Nijmegen Penning
De Vrede van Nijmegen Penning wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon of een organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de Europese vrede. INNOVATE organiseert i.s.m. Radboud Reflects een prikkelend programma rondom de winnaar van deze bijzondere prijs. We zijn vereerd om tijdens deze editie Eliot Higgins te mogen verwelkomen, de oprichter en pionier van het burgerjournalistiek-netwerk Bellingcat.

Bellingcat
Door middel van open-source bronnenonderzoek probeert Bellingcat zo accuraat mogelijk de waarheid aan het licht te brengen over onder andere de MH17 ramp en de Syrische burgeroorlog. Het grote succes van deze revolutionaire Bellingcat-methode heeft het landschap van journalistiek blijvend veranderd.


Over de sprekers
Eliot Higgins Het internationale netwerk van (burger)journalisten Bellingcat maakt sinds 2014 op innovatieve wijze gebruik van openbare gegevens en beelden om de waarheid boven tafel te krijgen over misdaden, mensenrechtenschendingen en misstanden in conflicten en oorlogen. Oprichter en burgerjournalist Eliot Ward Higgins (1979) schreef als blogger en burger-onderzoeksjournalist eerder onder het pseudoniem Brown Moses. Hij gebruikt voor zijn onderzoeken naar misstanden vooral open data en social mediakanalen. In 2015 ontving hij de Hanns Joachim Friedrichs Award, een Duitse onderscheiding voor uitmuntendheid in de journalistiek.

Jelle Brandt Corstius is journalist, publicist, Ruslandkenner en programmamaker. Tussen 2005 en 2010 was Jelle Brandt Corstius correspondent in Rusland voor Trouw. Ook maakte hij meerdere televisieseries over het land. Zijn boek As in tas werd genomineerd voor de NS Publieksprijs. In februari dit jaar verscheen zijn boek Spullen brengen. Daarnaast is Jelle bezig met een zesdelige reisserie over Oekraïne voor de VPRO en toert hij door het land met het theatercollege Langs de Zijderoute met Ruben & Jelle.

Maurits Martijn is journalist en correspondent Beter internet bij de Correspondent . Hij schrijft over de macht, de mythes en de mogelijkheden van technologie. Samen met journalist Dimitri Tokmetzis won hij meerdere journalistieke prijzen voor hun onderzoek naar digitale data. In 2016 won hij zowel De Loep als de VOJN-award voor beste onderzoeksjournalistiek voor het verhaal Operatie Leunstoel. In datzelfde jaar publiceerde hij met Tokmetzis de bestseller Je hebt wél iets te verbergen. Van 2017 tot augustus 2018 was hij plaatsvervangend hoofdredacteur van De Correspondent.

Lisa Kampen is filosoof en promoveert aan de Radboud universiteit. Ze specialiseert zich in contemporaine filosofie met een focus op pragmatisme en vroeg- Amerikaanse psychologie. Ze studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Radboud Universiteit, en theaterproductie aan de Academie voor Theater en Dans. Ze modereerde al eerder publieksprogrammas van Radboud Reflects.

Natasha Rietdijk is filosoof aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op het samenspel tussen politiek en kennispraktijken en de rol die autonomie en zelfvertrouwen daarin spelen. Ze is bijzonder geïnteresseerd in post-truth, kennis en manipulatie.

Deelname
Gratis voor studenten (WO, HBO, MBO) en scholieren.
8,70 voor anderen (medewerkers, alumni van de Radboud Universiteit en Radboudumc, Radboud Reflects-abonnees)
Ticketverkoop gaat via INNOVATE via Eventbrite
 •     09 April om 18:56 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     31 March om 09:48 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     31 March om 09:04 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     31 March om 07:10 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     30 March om 23:58 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     30 March om 23:54 Gelderland
  heeft zich aangemeld.
 •     30 March om 23:47 Noord-Brabant
  heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag