Dit event is al begonnen/geweest.

Lezing nobelprijswinnaar over leven in universum

Lezing nobelprijswinnaar over leven in universum

Leiden
19.30 - 21.30
Uitgelicht

Deelnemers 6 / 6

Plaats:
Leiden - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 2 - max. 6

Deelnemers 6 / 6

Leeftijd:
< 49 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

De Sterrenwacht van Universiteit Leiden organiseert een lezing voor geïnteresseerden over exoplaneten en leven in het universum, gepresenteerd door Nobelprijswinnaar professor Didier Queloz. Deze gratis lezing in het Engels is bedoeld voor niet-wetenschappers.

De vele planetaire systemen die zijn ontdekt rond andere sterren exoplaneten hebben radicaal onze kijk op onze plaats in het universum veranderd. Dit schept een historische kans en een onweerstaanbare oproep om te zoeken naar tekenen van leven op deze nieuwe werelden om onze eigen oorsprong te verkennen.

Nobelprijswinnaar prof. Didier Queloz zal recente ontwikkelingen in dit spannende onderzoeksgebied delen met het publiek tijdens deze presentatie van een uur. Professor Queloz staat bekend als een pionier op het gebied van exoplanetenonderzoek en is Jacksonian Professor of Natural Philosophy aan het Cavendish Laboratory van de Universiteit van Cambridge en parttime hoogleraar natuurkunde aan ETH-Zürich.

Geïnteresseerden zijn welkom op woensdag 19 juni vanaf 19.30 uur. De lezing is van 20.00 tot 21.00 uur, ik heb al kaartjes voor de NMLK-ers.

Prof. Didier Queloz was een pionier in de exoplanetenrevolutie in de astrofysica toen hij tijdens zijn promotieonderzoek in 1995 de eerste ontdekking aankondigde van een reuzenplaneet die om een andere ster draait, buiten ons zonnestelsel. Deze spectaculaire ontdekking leidde tot zijn bekroning met de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 2019 en markeerde het begin van het exoplanetenonderzoek.

In de afgelopen 25 jaar heeft professior Queloz voortgang geboekt in de detectie en meting van exoplaneetsystemen, met als doel informatie te verkrijgen over hun fysieke structuur om hun vorming en evolutie beter te begrijpen en te vergelijken met ons zonnestelsel. Hij heeft deelgenomen aan diverse onderzoeken die hebben geleid tot de ontdekking van honderden planeten, waaronder veel baanbrekende resultaten.

Recentelijk heeft zijn werk zich gericht op de detectie van aardachtige planeten, waarbij hij een uitgebreid onderzoeksprogramma heeft opgezet met als doel verdere vooruitgang te boeken in ons begrip van de bewoonbaarheid van exoplaneten en het leven in het universum.

Ook nog leuk om te lezen

https://www.eoswetenscha...exoplaneten
Artikel door Geert de Vries 6 januari 2020 EOS Wetenschap

https://scientias.nl/der...se-eindjes/
Door Caroline Kraaijvanger 22 januari 2022 voor Scientias

https://www.nobelprize.o...ographical/

https://werkgroepleidses...o-planeten/
  •     19 June om 16:59 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     17 June om 23:12 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     30 May om 10:18 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     29 May om 18:53 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     23 May om 21:36 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     11 May om 12:38 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     09 May om 09:51 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     08 May om 22:49 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag