Dit event is al begonnen/geweest.
Actief & Sportief

Wandelexcursie Amerongse Bos

Wandelexcursie Amerongse Bos

Organisator: Jo
Amerongen
13.00 - 16.00

Deelnemers 14 / 16

Plaats:
Amerongen - Utrecht
Deelnemers:
Min. 3 - max. 16

Deelnemers 14 / 16

Leeftijd:
35 - 59 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Archeologische - en cultuurhistorische excursie met een gids van het Utrechts Landschap. De excursie is gratis, wel vooraf reserveren bij het Utrechts Landschap (zie link na aanmelding). Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Iedereen kent de Utrechtse Heuvelrug als een uitgestrekt bosgebied waar je plezierig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden maar dat er in de bossen ook veel archeologische- en cultuurhistorische overblijfselen te zien zijn, is veel minder bekend. Met name het Amerongse Bos is bijzonder rijk aan archeologie en cultuurhistorie. Hier vond in de 18e eeuw de eerste bosaanleg van de heuvelrug plaats door bewoners van kasteel Amerongen en hier is ook het hoogst gelegen punt van de Utrechtse Heuvelrug.

Twee gespecialiseerde gidsen van Team Amerongse bos, onderdeel van het Utrechts Landschap, nemen je op deze dag mee op een interessante excursie in het Amerongse Bos. Zij voeren je langs tal van archeologische - en cultuurhistorische bezienswaardigheden en geven bij alles een toelichting. We bespreken de ontstaansgeschiedenis van de Heuvelrug in de laatste twee ijstijden, wijzen op de ijs- en sneeuwsmeltwaterdalen, de lange historie van Amerongen en de betekenis van de kasteelbewoners voor het dorp en het Amerongse Bos, de historische paden over de heuvelrug , de oude handelsroute naar Veenendaal, de potstalcultuur en de vroegere tabaksteelt. n 1200 v. Chr.! We tonen grafheuvels van zo’n 5000 jaar oud, schaapsdriften, historische boswallen, karrensporen uit de late middeleeuwen, grindgaten, eiken-en beuken hakhout, etc. Iedere periode en gebruiker heeft hier in de afgelopen eeuwen z’n sporen achter gelaten. Recent ontdekte men nog munitiedepots uit WO II.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag