Dit event is al begonnen/geweest.

Wandeling Loosdrechtse Bos Hoorneboegse Heide

Wandeling Loosdrechtse Bos Hoorneboegse Heide

Hilversum
13.00 - 17.30

Deelnemers 5 / 8 (min. 6)

Plaats:
Hilversum - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 6 - max. 8

Deelnemers 5 / 8 (min. 6)

Leeftijd:
40 - 59 jaar
Kosten:
€ 8,00
Uitleg kosten:
Eventuele drankjes voor eigen rekening!
 

Omschrijving

Een wandeling door de Loosdrechtse bossen en Hoorneboegse Heide
(Afstand 12km; wandeltempo 5km/h)
Mooi bos gelegen tegen Oud-Loosdrecht en onder Hilversum. Aansluitend de fraaie Hoorneboegse Heide. Op het glooiende terrein ligt ook ex-sanatorium Zonnestraal voor tuberculose!

Wie gaat ermee naar deze schitterende en tevens historische omgeving?

De gelaagde geschiedenis van deze prachtige plek nabij de Heuvelrug, aan de westkant van Hilversum is ook vandaag de dag nog voor iedere bezoeker beleefbaar.
Zonnestraal omvat zo’n 116 hectare bos, heide, akkerland, weiland en enggronden. Van het hele gebied werd optimaal gebruik gemaakt zodat Zonnestraal zelfvoorzienend was.

Bijzonder en bepalend gegeven van Zonnestraal is haar ligging in de overgang van het laagveengebied van Loosdrecht naar de dekzandgronden van de Utrechtse Heuvelrug, de Hoorneboegse Heide en buitenplaats op de verhoging in het landschap Hoorneboeg. Dit gaat gepaard met (naar Nederlandse begrippen) enorme hoogteverschillen.

Naast de overgang van open weidegronden met opstrekkende kavels, brede kavelsloten en hoge waterstanden, naar de akkers van de enggronden oostelijk van de Raaweg en de droge bossen en heidevelden van de dekzandgronden. Dit maakt het landschap afwisselend en divers, zodat het nooit verveelt om hier te zijn.

Foto:
Sanatorium Zonnestraal was een sanatorium in de Nederlandse gemeente Hilversum. Het complex was oorspronkelijk bestemd voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen. Het werd ontworpen door de architect Jan Duiker,
Het complex is ongeveer 120ha een beroemd voorbeeld van 'Het Nieuwe Bouwen'. Toen het werd ontworpen, dacht men dat tuberculose binnen dertig jaar uitgeroeid zou zijn. Zonnestraal werd daarom ontworpen voor een relatief geringe levensduur. De patiënten verbleven er vanaf eind 1920 tot medio 1950.
Nederland had in het jaar 1900 ca. 5 miljoen inwoners; jaarlijks stierven er toen ongeveer 10.000 mensen aan tuberculose. Dit is relatief gezien ongeveer driemaal de huidige sterfte aan longkanker.

Halverwege is er een koffie-stop!

-Honden niet toegestaan!
  •     18 March om 17:43 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     18 March om 12:11 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     18 March om 07:50 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     18 March om 07:47 Zuid-Holland
    Verkeerd sorry
  •     18 March om 07:42 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     17 March om 23:16 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     17 March om 21:35 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     17 March om 17:44 Utrecht
    heeft zich aangemeld.

Stel een vraag