Educatie & Pers. ontwikkeling

Bucketlist Filosofie- Simone Weil

Bucketlist Filosofie- Simone Weil

Organisator: Anna558
Amsterdam
19.45 - 22.00
Uitgelicht

Deelnemers 2 / 8 (min. 4)

Plaats:
Amsterdam - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 4 - max. 8

Deelnemers 2 / 8 (min. 4)

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 15,00
Uitleg kosten:
Kosten voor het kaartje en een consumptiebon. Verder t.e.i.
 

Adresgegevens

Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Deelnemers 2 / 8

Minimaal 4

Omschrijving

In de serie Bucketlist Filosofie bespreken we deze avond het gedachtegoed van Simone Weil. Tijdens haar korte leven publiceerde ze slechts enkele artikelen, en dat in obscure links-radicale tijdschriften.

Postuum verscheen haar verzameld werk in zestien delen. We zoomen in op Weils magnum opus, L’enracinement (lett. ‘De verworteling’), waarin zij schrijft over de relatie tussen individuen, hun gemeenschappen en het goede. Hierin reflecteert Weil op het belang van religieuze en politieke sociale structuren in het leven van het individu. Volgens Weil hebben mensen een aangeboren gevoel voor het goede en liefde. De mens heeft een diepe behoefte om de samenleving betekenis te geven door samen te leven met anderen. Maar de verplichtingen die we hebben tegenover anderen staan soms in contrast met de verplichtingen die we hebben naar onze gemeenschap en hierdoor zijn we zelfingenomen en ontworteld geraakt. Hoe vinden we de weg terug naar verworteling in de eenentwintigste eeuw?

Hoe zou onze samenleving eruit kunnen zien als het goede centraal zou staan? En hoe bepalen wat het goede is in een tijd van oorlog, crisis en een veelheid aan overtuigingen?

Moderator Daan Roovers is voormalig ‘denker des vaderlands’, ze is docent (Universiteit van Amsterdam), programmamaker (Rode Hoed, omroep Human), trainer (Denkacademie) en schrijver.
Mariëtte Willemsen is docent filosofie aan het Amsterdam University College en docentopleider bij de Universiteit van Amsterdam.
Wie gaat een avond mee om je te verdiepen in het gedachtegoed van Simone Weil?

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag