Dit event is al begonnen/geweest.

Gidstour door Molen De Adriaan in Haarlem

Gidstour door Molen De Adriaan in Haarlem

Haarlem
11.00 - 13.00

Deelnemers 6 / 6

Plaats:
Haarlem - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 4 - max. 6

Deelnemers 6 / 6

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 7,50
Uitleg kosten:
De rondleiding kost 7,50 pp. Graag direct betalen bij aanmelding ivm voorgeschoten bedrag. Dankjewel!
 

Omschrijving

We gaan met een gids de Molen De Adriaan bezoeken. Een stellingmolen aan de oever van het Spaarne in Haarlem. Deze molen is alleen te bezoeken onder begeleiding van een gids.

Voor wie wil, kunnen we daarna in de stad nog gezellig lunchen!

Onderstaande tekst heb ik van de site:

De rondleiding voert U eerst langs twee etages met prachtige modellen van verschillende type molens. Aan de hand van deze modellen krijgt U uitleg over de geschiedenis en werking van windmolens in Nederland.

Vervolgens gaan we naar de bovenste verdieping, de steenzolder met het maalkoppel, de twee maalstenen die het graan te vermalen tot meel. Daaronder de maalzolder waar het meel opgevangen en verpakt wordt. Vanuit de maalzolder bezoeken we de stelling . Hier kunt op ruim 12 meter hoogte rond de molen lopen met een prachtig uitzicht op de stad Haarlem en de rivier het Spaarne.

Molen de Adriaan is een werkende molen inclusief museum. Het museumgedeelte laat je de ontwikkeling zien van verschillende soorten molens, zoals poldermolens, korenmolens, oliemolens en zagerijen. De zagerijen waren instrumenteel voor oorlogs- en handelsschepen waarmee de VOC de wereld bereikte.

Molen de Adriaan begon in 1778 te functioneren als trasmolen (cement voor Romeinse mortel), in 1802 werd het verkocht om te worden gebruikt als tabakssnuifmolen. In 1865 werd het omgebouwd tot een dubbele korenmolen, met wind- en stoomkracht. De introductie van elektriciteit betekende het einde van de meeste Nederlandse windmolens. In 1932 brandde de Adriaan af en het duurde 70 jaar voordat deze werd herbouwd als een kolkende graanmolen. De Adriaan is een herkenningspunt aan het Spaarne vlakbij het centrum van Haarlem.

In de maalzolder onder het blad zie je de molenstenen waarmee graan tot meel vermalen kan worden. De meelzolder onder de stenen vloer is waar het meel in zakken wordt gedaan. Buiten op het balkon zit u dicht bij de vleugels en kunt u op 12 meter hoogte genieten van het prachtige uitzicht over Haarlem.
  •     27 July om 21:34 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     22 July om 08:20 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     18 July om 09:50 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     15 July om 19:06 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     15 July om 15:31 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     15 July om 15:19 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     20 June om 00:33 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     19 June om 19:10 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     17 June om 19:49 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     16 June om 22:20 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag