Dit event is al begonnen/geweest.

H J A Hoflandlezing Van Schaduw naar Salon

H J A Hoflandlezing Van Schaduw naar Salon

Rotterdam
20.00 - 22.00
Uitgelicht

Deelnemers 3 / 6

Plaats:
Rotterdam - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 3 - max. 6

Deelnemers 3 / 6

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 0,00
 

Omschrijving

Comité 14 mei organiseert jaarlijks een programma rondom deze herdenking, waaronder de H.J.A. Hoflandlezing. Dit jaar verzorgt journalist en onderzoeker Nikki Sterkenburg de zesde editie van de lezing, met als titel: Van Schaduw naar Salon.

Ga je mee naar deze lezing? Toegangskaartjes heb ik al voor je geregeld.

Over de H.J.A. Hoflandlezing
Hofland maakt als kind het bombardement mee en schrijft in 2007 in opdracht het essay 14 mei. Hierin stelt hij zich de vraag hoe je deze gebeurtenis moet blijven herdenken wanneer de generatie die de oorlog heeft meegemaakt er niet meer is. Als eerbetoon aan deze in 2016 overleden schrijver en essayist organiseert het Comité sinds 2017 een jaarlijkse H.J.A. Hoflandlezing, op 14 mei. Met als doel het bombardement te herdenken als blijvend keerpunt in de stadshistorie. En tegelijk nadrukkelijk een lijn te leggen met de actualiteit.
In 1972 publiceert Hofland Tegels lichten. Hierin neemt hij de Nederlandse politiek op de hak, aan de hand van onderwerpen als Indonesië, de Koude Oorlog en de Greet Hofmans-affaire. Hij vindt de politici uit die tijd maar naïef, braaf en wereldvreemd. Heel actueel, want lang heeft het westen gedacht dat Poetin geen oorlog in Oekraïne zou beginnen. Voor de H.J.A. Hoflandlezing gaat het Comité daarom jaarlijks op zoek naar de ‘tegellichters’ van vandaag. Dit jaar is de keus gevallen op Nikki Sterkenburg.

Over Nikki Sterkenburg
Als journalist en onderzoeker trekt Nikki Sterkenburg jarenlang op met radicaal- en extreemrechtse activisten. Ze wil weten wie ze zijn, wat ze drijft, wat ze willen bereiken en waarom ze doen wat ze doen. Een van de belangrijkste conclusies van haar boek Maar dat mag je niet zeggen (2021) is dat de Nederlandse samenleving haar moreel kompas is kwijtgeraakt. Het gedachtegoed waarvan we in 1945 als samenleving zeiden: ‘Dit nooit weer…’, is anno 2023 springlevend. Hoe zijn we hier gekomen?
In de H.J.A. Hoflandlezing gaat Sterkenburg dieper in op de normalisering van radicaal- en extreemrechts gedachtegoed. Wat is de strategie hierachter? Welke mechanismen zien we? Wat maakt dat deze normalisering tot nu toe vrij succesvol is geweest? En waarom vinden we het als samenleving zo moeilijk om normerend te zijn als het gaat om bepaalde uitlatingen?
Na afloop van de lezing gaan Nikki Sterkenburg en Paul van den Bosch (hoofdredacteur AD Regio) in gesprek met debatleider Liesbeth Levy. Ook studenten van Zadkine en Albeda leveren hieraan een bijdrage.
De H.J.A. Hoflandlezing is onderdeel van het herdenkingsprogramma van het Comité Herdenking 14 mei.
  •     12 May om 19:17 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     10 May om 08:57 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     09 May om 23:21 Zuid-Holland
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag