Dit event is al begonnen/geweest.

Ns Wandeling Waterlinie Culemborg (17 km)

Ns Wandeling Waterlinie Culemborg (17 km)

Culemborg
09.45 - 17.30

Deelnemers 6 / 12

Plaats:
Culemborg - Gelderland
Deelnemers:
Min. 6 - max. 12

Deelnemers 6 / 12

Leeftijd:
45 - 65 jaar
Kosten:
€ 15,00
Uitleg kosten:
Horeca onderweg. NB. We gaan niet lunchen in een restaurant, dus eigen broodjes mee!
 

Omschrijving

De wandeling gaat van station Houten Castellum naar station Culemborg en is 17 km lang.

Het is verrassend om eerst langs de vrolijk gekleurde huizen van de Houtense wijk Castellum te lopen: soms staan ze pal langs het water, verbonden door bruggetjes. Water is onderweg overal aanwezig. Zo lopen we langs en over het Amsterdam Rijnkanaal en volgen we een kanaaltje dat uitkomt bij de Lek. In het Verdronken Bos wandelen we over een 300 meter lange houten vlonder, dwars over het water! De bomen van dit kleine waterbergingsgebied bleken niet bestand tegen al dat regenwater. Ze verdronken – vandaar de naam – maar staan nog altijd fier rechtop in het water.

En dan stappen we in de wondere wereld van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in. Deze verdedigingslinie, aangelegd tussen 1815 en 1940, bestond uit een 85 km lange strook land die zo’n 40 cm onder water kon worden gezet. Zo kon ons kleine land de vijand op veilige afstand houden. Langs de linie verrezen forten, sluizen en kanalen. We struinen door de ongerepte uiterwaarden van de Lek, nemen aan het einde een pontje over de Lek en komen terug in Culemborg waar we nog een afsluitend drankje nemen.

Een wandeling met veel afwisseling, die je niet snel vergeet!

Praktisch:
> Auto: Gratis parkeren bij het startpunt. We starten met de treinreis.
> OV: Kom je met de trein, geef dat even aan bij de reacties. Dan verwacht ik je rond 10.00 uur op station Houten-Castellum.
> Na de eerste 45 minuten wandelen nemen we gelegenheid voor koffie/thee en zelfgemaakt gebak bij Eethuis Ster in de Kersentuin.
> Neem zelf je eigen lunch mee die we onderweg kunnen nuttigen, we stoppen nog een keer extra in de middag bij een rustpunt waar we wat kunnen drinken. Daar is ook sanitair.
> Wandeltempo is ca. 4,5 à 5 km per uur.
> Strek stevige wandelschoenen aan i.v.m. lopen op onverharde (en mogelijk drassige) paden.
> Honden zijn niet toegestaan op deze wandeling.

Stel een vraag