Rondleiding De Looierij

Rondleiding De Looierij

Dongen
13.00 - 14.30

Deelnemers 3 / 15 (min. 5)

Plaats:
Dongen - Noord-Brabant
Deelnemers:
Min. 5 - max. 15

Deelnemers 3 / 15 (min. 5)

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 6,00
Uitleg kosten:
Ticket kosten
 

Adresgegevens

Website:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Locatie:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Adres / Plaats:
Wordt zichtbaar na aanmelden
Verzamelen:
Wordt zichtbaar na aanmelden

Deelnemers 3 / 15

Minimaal 5

Omschrijving

Museum De Looierij is een geschiedkundig en ambachtsmuseum in Dongen, met als hoofdthema leer looien.
Het museum werd in 2000 ingericht in de voormalige leerlooierij van de firma Hessels. Het oudste deel van het museumgebouw stamt uit 1890, het werd in 1943 uitgebreid.
Over het veld waar vroeger het kuiplooien werd uitgeoefend is de entree gebouwd met een sfeervol museumcafé waar je letterlijk op de looikuipen zit. In het gebouw maak je kennis met het looiproces zoals dat aan het eind van de negentiende eeuw werd uitgevoerd. Je ziet het in beelden, materialen, je voelt de sfeer en wordt verrast door merkwaardige leer- en looizaken. In het Nathuis biedt het museum veel aandacht aan het looiproces terwijl op de Droogzolder vooral de mens in de looiwereld centraal staat. In de touwerij staat het afwerken van leer centraal. Het gebouw is geklasseerd als rijksmonument.

Het museum heeft twee afdelingen:
"Van nul tot nu" De erfgoedcollectie omvat voorwerpen die de geschiedenis van Dongen illustreren, vanaf de prehistorie tot heden.
"De leerroute" Uitgelegd wordt met tekst, beeld en geluid hoe in de regio leerlooien werkte, een bedrijfstak die vanaf eind 19e eeuw tot in de jaren 60 van de 20e eeuw een zeer belangrijke industriële activiteit vertegenwoordigde in Dongen.
Daarnaast heeft het museum een wisseltentoonstellingsruimte, het Nieuwe Nathuis, waar Dongense kunstenaars kunnen exposeren. Ook maatschappelijke of historische exposities kunnen hier worden tentoongesteld.

Dongen
De eerste bewoners van Dongen woonden op donken, hooggelegen zandruggen te midden van veen- en of kleigebieden. Het riviertje waaraan Dongen ontstond werd, zoals veel rivieren, de Aa genoemd en zo ontstond de benaming Donken aan de Aa of Donkaa. Hieruit ontstond uiteindelijk de naam Dongen voor de plaats en Donge voor de beek. Bestuurlijk gezien behoorde Dongen tijdens het ancien régime tot de Baronie van Breda. In 1330 werd Dongen een hoge heerlijkheid en de eerste heer was Willem van Duivenvoorde, die korte tijd later het Kasteel Dongen liet bouwen. Omstreeks dezelfde tijd werd ook de watermolen van Dongen gebouwd. Door doodslag te begaan verloor de laatste heer in 1513 zijn rechten en kwam het kasteel aan het Huis Nassau. Reeds in de 18e eeuw waren er enkele leerlooierijen. Gedurende de 19e eeuw zou zich deze activiteit, samen met de schoenindustrie, op industriële schaal ontwikkelen.
Het dorp telt zo'n 24.955 inwoners en heeft een industrieel karakter. Historisch gezien was de leder- en schoenindustrie belangrijk voor Dongen. De lederindustrie maakte Dongen een belangrijk onderdeel van De Langstraatregio. Het belang van deze industrie klinkt nog door in de namen van belangrijke instanties, zoals het Cambreur College en nog steeds is er een leerlooierij onder de naam Ecco actief.

Rondleiding
Bij voldoende aanmeldingen boeken we een rondleiding met een gids.
  •     04 April om 00:37 Noord-Holland
    heeft zich aangemeld.
  •     31 March om 16:27 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag