Dit event is al begonnen/geweest.

Glasmuseum en glasblazerij Leerdam bezoeken

Glasmuseum en glasblazerij Leerdam bezoeken

Leerdam
12.00 - 17.00
Uitgelicht

Deelnemers 2 / 7 (min. 3)

Plaats:
Leerdam - Utrecht
Deelnemers:
Min. 3 - max. 7

Deelnemers 2 / 7 (min. 3)

Leeftijd:
25 - 49 jaar
Kosten:
€ 19,00
Uitleg kosten:
Bezoek museum 10,--, bezoek glasblazerij 9,--. Museumkaart geldig. Zelf kaartje kopen.
 

Omschrijving

Bezoek museum en glasblazerij die bij museum hoort. Ik ben er zelf nog niet geweest, lijkt me leuk een keer te gaan.
Indicatie tijden: museum 12:00-15:00, glasblazerij 15:30-17:00uur (wandelen van ene locatie naar andere!)

Museum:
Het Nationaal Glasmuseum in de Utrechtse stad Leerdam beheert een verzameling kunstnijverheid in glas, zowel op het gebied van gebruiksglas als op het gebied van sier- en kunstglas.
De collectie glas, oorspronkelijk verzameld door Cochius, is in de loop der tijd uitgebreid met meerdere deelcollecties, waardoor het museum een representatief beeld geeft van de ontwikkeling van de Nederlandse vormgeving en beeldende kunst in glas vanaf circa 1880. De collectie bestaat voor een deel uit kunstnijverheidsproducten van de Glasfabriek Leerdam.
Behalve Leerdamglas zijn in de collectie enkele representatieve kernen van glas van andere producenten van kristal in Nederland vertegenwoordigd, onder andere van Glashuis Muller te Amsterdam en van de Kristalunie Maastricht, die vooral in het interbellum actief waren. Op het gebied van het moderne Nederlandse glas bezit het museum een eveneens representatieve verzameling hedendaags (vooral) Nederlands Studioglas en unica, waarin de pioniers uit de jaren zestig en zeventig zijn vertegenwoordigd tot aan een huidige generatie, die grotendeels is afgestudeerd aan de glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam

Glasblazerij:
Voor jong en oud blijft glasblazen een van de meest spectaculaire ambachten.
Vuur, behendigheid, pure spierkracht en jarenlange ervaring zijn nodig om de hete, stroperige substantie vorm te geven. Je kan goed zien hoe glasblazers van heet vloeibaar glas de meest uiteenlopende kunst-, decoratie- en designobjecten maken.
Ieder moment van de dag kun je plaatsnemen op de tribune om alle verrichtingen van de glasblazers te volgen. Wat er gemaakt wordt is elke dag weer anders: groot of klein, in serie of uniek, naar eigen inspiratie of op aangeven van kunstenaars en vormgevers.


Nu te zien:
Glas als ijsbreker – kanonnen, blauwe ballen, fonteinen en fabeldieren
Vanaf 1 april – en dat is geen grap – staat bij het Nationaal Glasmuseum in Leerdam het plezier dat glas kan geven centraal. In een unieke tentoonstelling draait alles om een bijzondere categorie glazen: ‘schertsglazen’. Schertsglazen zijn onderdeel van de drinkgewoontes uit de zestiende en zeventiende eeuw: glazen die de drinker verrassen en in het samenzijn fungeren als ijsbreker. De tentoonstelling is daarmee een beleving van de zintuigen.
 •     19 September om 16:51 Zuid-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     18 September om 15:08 Utrecht
  heeft zich aangemeld.
 •     04 August om 15:36 Flevoland
  heeft zich aangemeld.
 •     29 July om 08:38 Utrecht
  heeft zich aangemeld.
 •     27 July om 21:32 Flevoland
  heeft zich aangemeld.
 •     27 July om 01:27 Utrecht
  heeft zich aangemeld.
 •     25 July om 14:10 Zuid-Holland
  heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag