Dit event is al begonnen/geweest.

Enclavewandeling Baarle-Nassau

Enclavewandeling Baarle-Nassau

Baarle-nassau
13.00 - 16.30

Deelnemers 10 / 25

Plaats:
Baarle-nassau - Noord-Brabant
Deelnemers:
Min. 5 - max. 25

Deelnemers 10 / 25

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 2,60
Uitleg kosten:
Kosten wandeling olv gids, max # deelnemers (25).
 

Omschrijving

Baarle, het merkwaardigste dorp ter wereld.

30 stukjes België en Nederland die in elkaar verweven zijn. Op de kaart heet het Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Een dorp, uniek in haar tweevoud: twee gemeentebesturen met twee burgemeesters en twee scholen. Maar met één bevolking, die met haar twee nationaliteiten, hand in hand samengaat. Zonder dat je het beseft steek je tientallen malen de grens over.

Het dorp Baarle, bestaande uit de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau en de Belgische gemeente Baarle-Hertog, ligt midden in de denkbeeldige driehoek van Breda, Tilburg en Turnhout. Vaak wordt gedacht dat Baarle precies op de grens van Nederland en België ligt, waarbij de grens door één straat loopt. Dit is echter onjuist. In Baarle is er namelijk sprake van een enclavesituatie. Een enclave is een stuk grondgebied dat geheel omringd is door grondgebied van een andere staat. Wat Baarle zo uniek maakt is dat er niet sprake is van één enclave; het zijn er dertig in totaal!

Wereldwijd zijn er nog 64 enclaves. Baarle-Hertog-Nassau heeft 30 enclaves, bijna de helft van het wereldtotaal.

Baarle-Hertog
Het Belgische Baarle-Hertog bestaat uit 22 enclaves. Deze 22 stukken grond zijn geheel omgeven door Nederlands grondgebied. Net over de officiële rijksgrens, in België, is het kerkdorp Zondereigen gelegen, dat eveneens tot de gemeente Baarle-Hertog behoort. De gehele gemeente Baarle-Hertog heeft een oppervlakte van 748 hectare met ongeveer 2.700 inwoners.

Baarle-Nassau
Het Nederlandse Baarle-Nassau heeft op haar beurt 8 enclaves, waarvan er 7 als sub-enclaves in de twee grootste Belgische enclaves liggen en één nabij het kerkdorp Zondereigen. Naast de kern Baarle-Nassau behoren het kerkdorp Ulicoten en het gehucht Castelré tot de gemeente Baarle-Nassau. Castelré ligt als een schiereiland in België op 11 km van het centrum van Baarle-Nassau. De gehele gemeente Baarle-Nassau heeft een oppervlakte van 7.641 hectare met ongeveer 6.700 inwoners.

Grens duidelijk zichtbaar
De grens loopt in Baarle dus kris kras door wegen, huizen en tuinen. In de bebouwde kom van Baarle worden de enclavegrenzen overal zichtbaar gemaakt met behulp van speciale stoeptegels en aluminium plaatjes in het wegdek. Zo kunt u precies zien waar de grens loopt. Ook de nationale driekleur die op de huisnummerbordjes is weergegeven, kunt u zien of de voordeur van een woning of gebouw zich in België of Nederland bevindt.

Een conflict als aanleiding
In 1198 werd de basis gelegd voor de Baarlese enclaves. De aanleiding is een conflict tussen graaf Dirk VII van Holland en hertog Hendrik I van Brabant over het vrije leen Breda. Beiden doen actief aan gebiedsuitbreiding en maken aanspraak op dat domein. Godfried II van Schoten, heer van Breda, kiest in 1198 de zijde van de hertog van Brabant, een ver familielid van hem. Hij schenkt Breda in volle eigendom aan Hendrik en krijgt zijn donatie als een leen terug. Ter compensatie voor het geleden verlies ontvangt hij een groot gebied dat later de Baronie van Breda zou worden. De hertog had echter al veel percelen uit dit gebied aan oud-soldaten in leen gegeven. Die ontgonnen en bebouwde gronden houdt hij in eigen beheer. Hierdoor ontstaat de latere bestuurlijke scheiding op gemeentelijk niveau, kiem van de enclavesituatie. Voortaan is er sprake van Baarle-onder-Breda en Baarle-onder-den-Hertog.

We maken een rondwandeling door Baarle onder leiding van een gids, die ons alles vertelt over de unieke enclavesituatie en diens geschiedenis.

Programma
13:00 Bezoekerscentrum Baarle
14:00 Enclavewandeling + gids (1.5 uur)
15:30 Borrel en/of friet
  •     01 April om 12:49 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     01 April om 11:59 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     31 March om 17:57 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     29 March om 00:26 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     27 March om 21:46 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     24 March om 19:04 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     23 March om 17:39 Utrecht
    heeft zich aangemeld.
  •     20 March om 12:21 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     18 March om 13:42 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     10 March om 20:15 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     10 March om 11:24 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     09 March om 10:10 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     09 March om 08:34 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     09 March om 07:33 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     08 March om 18:44 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     08 March om 11:00 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     08 March om 09:15 Noord-Brabant
    heeft zich aangemeld.
  •     07 March om 18:56 Utrecht
    heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag