Dit event is al begonnen/geweest.

Singer Laren - de Nieuwe Vrouw

Singer Laren - de Nieuwe Vrouw

Laren
14.00 - 18.00
Uitgelicht

Deelnemers 7 / 7

Plaats:
Laren - Noord-Holland
Deelnemers:
Min. 3 - max. 7

Deelnemers 7 / 7

Leeftijd:
45 - 65 jaar
Kosten:
€ 17,00
Uitleg kosten:
Kosten ticket, gratis met Museum jaarkaart
 

Omschrijving

De Nieuwe Vrouw

Veranderende posities van vrouwen in spraakmakende kunst

De Nieuwe Vrouw vertelt het verhaal van veranderende maatschappelijke posities van vrouwen, gereflecteerd in de Nederlandse kunst vanaf eind 19de eeuw. In de schijnwerpers staan vrouwen die de barricade op gaan, nieuwe werkvelden betreden, meesterwerken scheppen, collecties aanleggen, een sigaret opsteken, met hun korte (of lange) coupe flaneren of op de fiets springen. Vrouwen die – keer op keer – tornen aan de ideeën van wat typisch ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ is, die met conventies breken en grenzen verleggen.

De tentoonstelling stelt vragen over de macht om te kijken en bekeken te worden, in een tijd waarin vrouwen verandering opeisen van wetgeving en moraal. Centraal staat de beeldvorming van de vrouw, tegen de achtergrond van de voortschrijdende emancipatie. Met maar liefst 70 spraakmakende schilderijen, tekeningen en beelden van zowel vrouwelijke als mannelijke makers, die getuigen van vrouwelijke kracht, talent, doorzettingsvermogen én schoonheid. Het zwaartepunt ligt op de periode 1880-1950, aangevuld met hedendaagse kunst die uitnodigt tot reflectie op het heden.

Er zal werk getoond worden van onder anderen Charley Toorop, Marlene Dumas, Else Berg, Jan Sluijters, Iris Kensmil, Lou Loeber, Eva Besnyö, Isaac Israels, Helen Verhoeven, Thérèse Schwartze, Rineke Dijkstra en Leo Gestel.

Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur Singer Laren: "Een unieke tentoonstelling over vrouwen, door vrouwen, voor vrouwen én voor mannen natuurlijk. Voor mij is dit de perfecte ode aan Anna Singer, stichtster van Singer Laren."