Dit event is al begonnen/geweest.

Links is niet woke - Debat Arminius

Links is niet woke - Debat Arminius

Rotterdam
20.00 - 22.30
Uitgelicht

Deelnemers 5 / 10

Plaats:
Rotterdam - Zuid-Holland
Deelnemers:
Min. 3 - max. 10

Deelnemers 5 / 10

Leeftijd:
30 - 55 jaar
Kosten:
€ 15,00
Uitleg kosten:
Kaartje. Daar komen kosten eventueel drankje nog bij.
 

Omschrijving

‘Links is niet woke’ – Susan Neiman in debat met Bas Heijne

This program is in English, scroll down for more information.

Volgens filosoof Susan Neiman is ‘woke(isme)’ in strijd met de basisprincipes van links gedachtegoed. In haar nieuwe essay Links is niet woke schrijft zij over hoe ‘woke’ mensen in hokjes stopt. Het identiteitsdenken in sociale en linkse bewegingen reduceert mensen volgens Neiman tot hun etniciteit of gender. Dat leidt volgens haar tot ’tribalisme’, het idee dat je je alleen maar verbonden kunt voelen met mensen uit je eigen groep. Neiman stelt daar de idealen van de Verlichting en het universalisme: mensenrechten en solidariteit ongeacht de verschillen in afkomst, gender en etniciteit, tegenover. Ze roept op elkaar niet te bestrijden, maar juist samen voor gemeenschappelijke universele waarden op te komen.

Auteur Bas Heijne trekt heel andere conclusies als hij de idealen uit de Verlichting tegen het licht houdt. Volgens hem bestaat ‘woke’ niet als beweging maar wordt de term door radicaal-rechts gebruikt om links gedachtegoed weg te zetten als een gevaarlijke ideologie en om niet in te hoeven gaan op kritiek van activisten. Het woke-spook kan volgens hem worden ingezet tegen alles waar je te lui voor bent om over na te denken. “Tegen alles wat je oproept om je blik anders te richten, tegen alles wat verandering en inspanning vergt.”

Onder leiding van journalist en programmamaker Marianne Klerk gaan Neiman en Heijne in debat.

Voertaal: Engels

Susan Neiman groeide op als Joods meisje in het Zuiden van de Verenigde Staten. Ze brak wereldwijd door met haar boeken Het kwaad in het moderne denken en Morele helderheid. Andere bekende titels van haar hand zijn Waarom zou je volwassen worden, Verzet en rede in tijden van nepnieuws en Wat we van de Duitsers kunnen leren. Neiman is directeur van het Einstein Forum in Potsdam en woont in Berlijn. Ze studeerde filosofie aan Harvard en in Berlijn en ze was hoogleraar filosofie aan de universiteiten van Yale en Tel Aviv. In 2014 ontving ze de prestigieuze Spinozalens.

Bas Heijne is de auteur van essays als Onredelijkheid, Moeten wij van elkaar houden, Onbehagen, Wereldverbeteraars en Mens/onmens. In 2017 kreeg hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre. In zijn column voor NRC Handelsblad schreef hij over het ‘woke-spook’.

Marianne Klerk is maatschappijhistoricus. Zij onderzoekt de stad en de inwoners die haar maken. Ze promoveerde aan de Erasmus Universiteit waarna ze vertrok naar de University of Oxford. Nu maakt ze programma’s, publiceert over stadscultuur, is senior lecturer aan Erasmus University College en fellow bij Debatpodium Arminius.
 •     21 April om 14:41 Zuid-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     13 April om 18:06 Zuid-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     12 April om 19:55 Zuid-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     02 April om 12:45 Zuid-Holland
  heeft zich aangemeld.
 •     02 April om 12:17 Zuid-Holland
  heeft zich aangemeld.

Uitgelicht & Aanbevolen

Stel een vraag